Sycylijskie cannoli

Sycylijskie cannoli

SKŁADNIKI:

Ciasto:
250 g mąki pszennej
szczypta soli
1 żółtko
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
50 g masła (miękkiego)
60 ml białego wina wytrawnego
1 łyżka wódki

Dodatkowo:
1 białko
Olej
Posiekane pistacje
Kawałki czekolady

Krem pistacjowy:
125 g ricotty
50 ml śmietanki 30%
40 g kremu pistacjowego
50 g białej czekolady + 1 łyżka białej czekolady

Krem z ricotty:
125 g ricotty
15 g cukru pudru
50 ml śmietanki 30%
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE:


Ciasto zarobić z wszystkich składników i odstawić na min 2h do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować bardzo cienko. Wyciąć kółka i zawijać na rurki. Brzegi smarujemy białkiem. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Wyciągamy na ręcznik papierowy.

Czekamy aż przestygną i nadziewamy przygotowanymi kremami. Ozdabiamy pistacją lub kawałkami czekolady.
Krem pistacjowy:
Czekoladę ze śmietanką rozpuść, dodaj krem pistacjowy i lekko przestudź. Pozostałą śmietankę ubij na sztywno. Ricottę wymieszaj z białą czekoladą i pistacją, na koniec wymieszaj z ubitą śmietanką. Przełóż do rękawa cukierniczego.

Krem z ricottą:
Ubij śmietankę i wymieszaj z pozostałymi składnikami.

Buon appetito! 🍨🍇
@malenkakuchnia



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *