Sernik z frużeliną borówkową

Sernik z frużeliną borówkową

Składniki:
Masa serowa
1 kg twarogu z wiaderka
240 g cukru
4 duże jajka
200 ml śmietanki 30%
3 łyżki maki pszennej
1 łyżka ekstraktu z wanilii

Krem:
200 ml śmietanki
150 g mascarpone
1 łyżka cukru pudru

Frużelina:
350 g mrożonych borówek
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1-2 łyżki wody
1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej

Spód:
150 g ciasteczek
100 g masła

Przygotowanie:


Ciasteczka na spód pokruszyć a masła rozpuścić. Gdy lekko przestygnie wymieszać. Wysypać na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na ok 30 minut.

Po tym czasie wszystkie składniki na masę serową umieścić w misie i wymieszać tylko do połączenia się składników. Przelać do blachy.

Pieczemy z blacha wody na dnie piekarnika w 180 stopniach przez 10 min a potem w 120 stopniach przez 90 minut.


Gdy się upiecze uchylić piekarnik i poczekać do całkowitego wystygnięcia.
Wyciągnąć ciasto z blachy.

Przygotować frużelinę: borówki wsypać do garnka, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować przez pare minut – do rozpadnięcia się owoców. Dodać skrobię wymieszaną z wodą. Ostudzić.
Śmietankę ubić na półsztywno dodać mascarpone i cukier puder. Miksować do połączenia. Przełożyć do worka cukierniczego z tylką i wyciskać na brzegach sernika zostawiając kółko na środku, w które nakładamy frużelinę.

Smacznego ❤️
@malenkakuchnia



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *