Babka Wielkanocna

Babka Wielkanocna

Składniki:
6 jajek
1 i 1/4 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
125 ml wody
125 ml oleju
1 łyżeczka kakao

Dodatkowo:
50 g Mleczna czekolada
10g Śmietanka 30%
Posypka

Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier. Następnie żółtka. Nie przerywając ubijania dolewamy wodę i olej. Na sam koniec stopniowo mąkę.
Smarujemy masłem foremkę. Wlewamy 3/4 ciasta do pozostałej części dodajemy kakao i mieszamy. Wlewamy do blaszki.
Pieczemy w 160 stopniach przez ok 1h. 

 

Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką. Zostawiamy żeby lekko przestygło i polewamy babkę. Posypujemy posypką według uznania.

Podajemy z kawusią lub herbatką 🥰



Smacznego 🥰
@malenkakuchnia



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *