Składniki: 6 jajek 1 i 1/4 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 125 ml wody 125 ml oleju 1 łyżeczka kakao
Dodatkowo: 50 g Mleczna czekolada 10g Śmietanka 30% Posypka
Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier. Następnie żółtka. Nie przerywając ubijania dolewamy wodę i olej. Na sam koniec stopniowo mąkę. Smarujemy masłem foremkę. Wlewamy 3/4 ciasta do pozostałej części dodajemy kakao i mieszamy. Wlewamy do blaszki. Pieczemy w 160 stopniach przez ok 1h.
Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką. Zostawiamy żeby lekko przestygło i polewamy babkę. Posypujemy posypką według uznania.