Ciasto: 400 g mąki 250 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 50 g masła 15 g drożdży 15 g cukru
Dodatkowo: 1 jajko Ulubione ziarna (u nas zawsze jest ich dużo: sezam biały, czarny, siemię lniane złote i brązowe, słonecznik, pestki dyni, mak)
Przygotowanie:
Mąkę przesiej do miski. Masło rozpuść i lekko przestudź. Drożdże wraz z cukrem rozpuść w odrobinie letniego mleka. Do miski wsyp sól. Dodaj drożdże i resztę mleka. Wyrabiaj. Pod koniec dodaj rozpuszczone masło. Wyrabiaj ok 5 minut. Odstaw na 1 h na wyrastanie.
Ciasto wyłóż na blat obsypany mąką. Podziel na 6 części. Z każdej zrób kulkę, lekko rozpłaszcz i wytnij środek za pomocą rurki czy kieliszka. Ułóż na foremki do bajgli, a jeśli nie masz to na foremki do pieczenia rurek. Pamiętaj żeby je wcześniej posmarować żeby nie przywarło 😊 Przykryj ściereczką.
Zagotuj wodę. Każdy bajgiel zamocz w wodzie przez ok 10 sekund. Jak nie masz foremek to użyj łyżki cedzakowej i odsącz wodę ręcznikiem papierowym. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut.