Bajgle z ziarnami

Bajgle z ziarnami

Składniki:

Ciasto:
400 g mąki
250 ml mleka
1/2 łyżeczki soli
50 g masła
15 g drożdży
15 g cukru

Dodatkowo:
1 jajko
Ulubione ziarna (u nas zawsze jest ich dużo: sezam biały, czarny, siemię lniane złote i brązowe, słonecznik, pestki dyni, mak)

Przygotowanie:


Mąkę przesiej do miski. Masło rozpuść i lekko przestudź. Drożdże wraz z cukrem rozpuść w odrobinie letniego mleka. Do miski wsyp sól. Dodaj drożdże i resztę mleka. Wyrabiaj. Pod koniec dodaj rozpuszczone masło. Wyrabiaj ok 5 minut. Odstaw na 1 h na wyrastanie.

Ciasto wyłóż na blat obsypany mąką. Podziel na 6 części. Z każdej zrób kulkę, lekko rozpłaszcz i wytnij środek za pomocą rurki czy kieliszka. Ułóż na foremki do bajgli, a jeśli nie masz to na foremki do pieczenia rurek. Pamiętaj żeby je wcześniej posmarować żeby nie przywarło 😊 Przykryj ściereczką.

Zagotuj wodę. Każdy bajgiel zamocz w wodzie przez ok 10 sekund. Jak nie masz foremek to użyj łyżki cedzakowej i odsącz wodę ręcznikiem papierowym. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut.

Idealnie nadają się na kolację czy śniadanko 🥰

Smacznego 🥰
@malenkakuchnia



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *