Składniki: Masa serowa 1 kg twarogu z wiaderka 240 g cukru 4 duże jajka 200 ml śmietanki 30% 3 łyżki maki pszennej 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Krem: 200 ml śmietanki 150 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru
Frużelina: 350 g mrożonych borówek 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki wody 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej
Spód: 150 g ciasteczek 100 g masła
Przygotowanie:
Ciasteczka na spód pokruszyć a masła rozpuścić. Gdy lekko przestygnie wymieszać. Wysypać na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na ok 30 minut.
Po tym czasie wszystkie składniki na masę serową umieścić w misie i wymieszać tylko do połączenia się składników. Przelać do blachy.
Pieczemy z blacha wody na dnie piekarnika w 180 stopniach przez 10 min a potem w 120 stopniach przez 90 minut.
Gdy się upiecze uchylić piekarnik i poczekać do całkowitego wystygnięcia. Wyciągnąć ciasto z blachy.
Przygotować frużelinę: borówki wsypać do garnka, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować przez pare minut – do rozpadnięcia się owoców. Dodać skrobię wymieszaną z wodą. Ostudzić. Śmietankę ubić na półsztywno dodać mascarpone i cukier puder. Miksować do połączenia. Przełożyć do worka cukierniczego z tylką i wyciskać na brzegach sernika zostawiając kółko na środku, w które nakładamy frużelinę.