Muffinki waniliowe

Muffinki waniliowe

Składniki:

2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru

Dodatkowo:
1-2 małe jabłka
Cynamon
100 ml śmietanki
100 g mascarpone
60 g kremu z orzechów laskowych

Przygotowanie:
Do miski wlej mleko, dodaj jajka, olej i ekstrakt waniliowy. Potem cukier, proszek do pieczenia i mąkę.
Wszystkie składniki połącz.
Przelej do muffinek do 3/4 wysokości.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok 15 minut.

Jabłka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, a pod koniec posypujemy cynamonem.
Studzimy.

Śmietankę ubijamy na półsztywno, dodajemy mascarpone i krem. Miksujemy do połączenia się składników.
Z muffinek wycinamy środki, wkładamy uprażone jabłka i dekorujemy kremem.

Idealne do wieczornej herbatki 🥰

Smacznego 🥰
@malenkakuchnia

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *